Thursday, April 8, 2010

Seandainya Aku Tahu..
Benarkah di hatiku kini telah terukir namanya..yang bergelar kekasih.
Benarkah di hatiku kini turut terlukis wajahnya..yang kesamaran dalam terang.
Aku tidak bisa menjawab persoalan itu kerna aku masih mencari kepastian dalam kesungguhan sebuah perkataan.Belum terbukti lagi dengan perlakuan.
Mungkin tidak tercapai oleh kenyataan.
Kerana seandainya aku tahu..
Dalam pengembaraan ini,aku dipertemukan dengan dia yang memberiku harapan dari sisa-sisa kehampaan terhasil dari bahagia yang sudah hanya menunggu masa untuk pecah di dada keegoan.
Sudah tentu,aku mengharapkan masa itu tiba dengan secepatnya.Agar dapat aku berlari menghampirinya sekalipun jarak tidak terkata jauhnya.
Seandainya aku tahu,keasyikan yang kulalui ketika berayun di buaiannya asmara, mencampak aku ke lurah berlumpur.Tersungkur dengan beban kerinduan yang melemahkan jiwa nan bergelora..
Pasti aku tidak menyambut huluran cinta mu.Dan akan aku berlari menjauhi simbahan wangian kasturi kasihmu.sekalipun tepercik sekadar di hujung baju.
Seandainya aku tahu.dihati ini benar-benar telah terukir namamu.Akan ku kikis satu persatu.Agar tidak lagi aku merindu.
Seandainya aku tahu dihati ini memang telah terlukis wajahmu.Akan ku butakan mata hatiku,agar tidak lagi ku mengharapkan kau memandang aku..

Aduhai jiwa..
seandainya aku tahu,hari ini payah benar mengusir rindu.Ingin aku memohon diundurkan waktu.Agar tidak tercipta ruang untuk kita menyulam jaring-jaring resah pada sebuah impian.Bertemu di alam kenyataan.
Seandainya aku tahu,kini aku begitu terseksa menjadi insan yang terlalu menyintaimu.Relakanlah perpisahan itu terjadi.Kerana aku tahu.Dihatimu,ada cinta dalam rindu..tetapi bukan untuk ku.

Seandainya aku tahu,yang lebih kau puja..
yang lebih kau sayang..
yang labih kau mahu..
yang lebih pantas buatmu..
tak kan terusan aku memetik bunga-bunga harapan
yang sememangnya terdahulu layu di dahannya.
Seandainya aku tahu...
tidak mungkin aku terus merasa tertipu..Maymeng-31/03/10
(Tersiar juga di laman Facebook)

2 comments:

  1. Puisi tok lebih kepada cinta sesama manusia kan o aku dah silap..? cam teringat2 balit jak apa dah belaku..sesungguhnya, pengalaman itu mengajar aku erti kematangan..ada sesuatu yg xpenah aku ceritakan tntg masa lalu, tp lebih baik xpelu dbukak agik..kdg2 tauk tntang kebenaran membunuh jiwa kita dr dalam secara diam2..

    ReplyDelete
  2. bahasa yang menarik, walaupun ayat yang kadangkala sukar untuk difahami, tapi ok

    ReplyDelete